Araba almak Amerika'da şart. Toplu taşıma olan şehir/eyalet sayısı bir elin parmaklarını geçmez.
1. Araba almak :
Araba almak için kullanabileceğiniz bildiğim 2 yöntem var bunlardan ilki dealer denen Türkiye'de karşılığı galeri olan adamlardır. Bunların sayabileceğim tek avantajı size kefilsiz kredi vereceklerdir, tabi ki yüksek bir faizle. İlk aşamada paraya ulaşma imkanı olmayanlar için iyi bir alternatif denebilir. Yalnız bu durumda 3000 civarına alabileceğiniz bir arabayı 2 yıl taksitle 6000 civarına alıyorsunuz. Bir de benim gözlemim çok paranız yoksa - benim gibi - dealer elindeki arabalar dökük oluyor (istedikleri paraya göre.)İkinci alternatif ise craigslist.org ve/veya offerupnow.com gibi sitelere bakarak ilanları incelemek. Buralar daha çok Türkiye'deki sahibinden.com sitesine benziyor. Yalnız akılda da tutmalısınız ki burada da yoğun bir dealer istilası var. Arabaya bakmaya gitmeden önce mesaj atarak -benim yaptığım gibi- dealer mısın gardaş diye sorun.
Araba ararken karşılaşacağınız tabirler:
Clean title: En iyi araba, arabada bir durum yok temiz (kazasız manasına gelmiyor) alabilirsiniz ilk tercihiniz bu olmalı.
Rebuilt: Araba baya ağır kaza geçirmiş, resmen perte çıkmış ve tamir edilmiş. Yani yeniden yapılmış. Fiyatları düşüktür, çünkü elden çıkarması zordur. Paranız hiç yoksa tercih edilebilir.
Salvage: Pert, felakete maruz kalmış vesaire. Tahmin edeceğiniz gibi fiyatlar düşük, elden çıkarması zor.
Satış nasıl olur? Satın aldığınız adam size arabanın nüfus cüzdanı denebilecek "Title" denen belgesini verir. Bu belge elinizdeyse araba sizin demektir. Askerdeki kep gibi yani. Title gitti, araba gitti aman dikkat.
Arabayı almadan önce 50$ civarı bir meblaya tamircilere baktırabilirsiniz.
2. Plaka, ruhsat, sigorta vs.
Arabayı aldınız, hayırlı olsun. Şimdi sırada ruhsat, plaka, sigorta işleriniz var.
Önce sigorta yaptırmanız gerekir. Sigortalar 6 aylıktır. Beklentinizi düşük tutmayin, tabiri caizse kol gibi bir sigorta bedeli ödeyeceksiniz, minimum 500 dolar. Evliyseniz vs. 800-1000 civarına çıkar.
Amerika'da plaka araba ile birlikte gitmiyor. Herkesin plakası kendisinin. Yani arabayı satarsanız plakanızı söküyorsunuz, alan kişi plakasını takıyor. Plakayı ise resmi DMV denen kurumla anlaşmalı olan "tag office" dükkanları veriyor. Burada ornek bir tag office gorebilirsiniz.
Miami'de nasıl oluyor?
Sigorta elinizde, title ile birlikte tag office'e gidiyorsunuz. Pasaport veya varsa US ehliyetinizi veriyorsunuz.
300$ civarı plaka parası (Miami'de yüksek)
Satın aldığınız fiyatın %7'si kadar eyalet satış vergisi.
Bir miktar (50$ civarı) registration (ruhsat diyebiliriz) parasi ödüyorsunuz.
onlar da size yeni plakanızı veriyor. Onu alın arabanıza takın. Tekrar hayırlı olsun.
3. Bakımları nasıl yapacağım
Amerika'da en pahalı ödemeler işçilerin saatlik ödemeleri. Tamirciler de bunlardan. 50$'a aldığınız bir parçaya 200$ işçilik ödemek şaşılacak bir durum değil.
Bu konuda en iyi yardımcınız youtube.
Motor yağı nasıl değiştirilir. Motor oil change.
Polen filtresi : Cabin filter.
Ve daha birçok terimi tureng.com adresinden tercüme edebilirsiniz.
Araba parçaları Walmart gibi marketlerde satılıyor. Bunun yanında google'a da sorabilirsiniz. Bir de benim sevdiğim partsgeek.com adresi var. Shipping yüksek ama en azından arabanizla hangi parçalar uyumlu görebiliyorsunuz. Amazon.com da parca bakabileceginiz baska bir site.
No comments:
Post a Comment