Saturday, July 22, 2017

Amerika'da yogurdum tutmuyor. Amerika'da yogurdu nasil mayalamaliyim?

Canım ben yoğurt mayalamayi biliyorum ne diye bu kadın böyle bi başlık atmış diyenler Amerika`daki sutler  öyle ilitip mayalayinca tam tutmuyor. Ayran kıvamında oluyor. Bu sebeple şimdi tam  kıvamında ev yoğurdu sevenler için ve daha ekonomik ve saglikli yaşamayi tercih edenler için yogurt mayalamayi anlatacağım.
Mc Arthur markasinin tam yagli sutunden çok güzel yoğurt oluyor. Ama illa o marka olcak diye bi şart yok.1 galon tam yagli herhangi bir süt de kullanilabilir.Bir galon sut icin tarif soyle:
Sutumuzu aldıktan sonra mutlaka kaynatiyoruz.Burada genellikle ocaklar elektirikli oluyor acelemiz varsa ve ocagi maksimum sicaklikta calistirmissak mutlaka basinda durup sik sik karistirmaliyiz ki tasmasin, dibine tutup sut yanmasin. (Zira ikinci mayaladigim sut yandi. Kiyamayip o sutu mayaladigimda kalip gibi ama is kokulu bir yogurt elde ettim :( Ilk yogurdumu da zaten sadece ilitip mayaladigim icin ayran gibi oldu.)Sutumuz kaynayip bir iki fikirdadiktan sonra soğumaya bırakıyoruz. İşin sırrı bu. Yoğurt elimizi yakmayacak kadar sogudugunda bir kasede bir yemek kaşığı yoğurdu yogurdun suyuyla ozeyip, ezip bir çay kaşığı şeker yarım çay kaşığı tuz koyuyoruz. Şeker, yoğurt eksi olmasın diye;tuz ise katı olsun diye. Sonra yoğurdu süte katip iyice karistiriyoruz. Fırını 350 fahrenhayt ta 1-2dk isitip kapatiyoruz. Amacımız hafif ılık bi fırın oluşturmak. Sonra mayaladigimiz sutumuzu üstünü ortmeden ağzı açık vaziyette fırına koyup 5-6 saat bekletiyoruz. Çıkardığınızda ola ki tam tutmadiysa biraz daha bekletin. Sonra ağzı açık vaziyetteki yoğurdu dolaba koyuyoruz 3-4 saat ağzı açık vaziyette dolapta beklettikten sonra yiyebilirsiniz.Afiyet olsun. (Mumkunse mayanizi Turkiye`den getirmenizde fayda var cunku hazir yogurtla sutu mayaladiginizda yogurdunuz sunuyor)



Amerika'da çok güzel Greek yogurtlar satılıyor. Benim en cok sevdigim  'Cabot' marka Greek yoğurt.Lezzetli,katı kıvamlı bi yoğurt. Ancak biraz pahalı. Tercih sizin.

No comments:

Post a Comment